Apple se orienteaza spre energia solara pentru urmatoarea generatie de dispozitive mobile

Apple a anuntat ca urmareste sa se orienteze spre energia solara ca sursa de energie pentru urmatoarele generatii de dispozitive mobile si de calculatoare portabile. Angajatii Apple au completat un patent pentru integrarea celulelor solare in dispozitivele portabile, prin plasarea lor sub straturile display-ului sensibil la atingere. Din acea locatie, ” panourile solare “  pot absorbi lumina ambientala ce trece prin ecran.

Aceasta tehnica ar elimina nevoia Apple de a restructura designul pentru iPod-uri si laptop-uri pentru a face loc noii tehnologii. Printre problemele care ar putea aparea la utilizarea panourilor solare in cadrul dispozitivelor mobile se numara durabilitatea si necesitatea de spatiu in interiorul dispozitivelor. In afara de cele 2 probleme mentionate, exista, de asemenea, problema modului in care eventuale zgarieturi ale display-ului ar degrada capacitatea de incarcare a celulelor solare, iar o alta problema este pusa de repercusiunile pe care le-ar avea aceasta tehnologie asupra pretului, care cu siguranta ar creste exponential.

Energia solara ar putea face ca dispozitivele sa fie intr-adevar portabile, fara sa mai fie nevoie de un incarcator cu fir. Cand se genereaza electricitate prin intermediul unui panou solar este bine ca panoul sa fie cat mai mare. Dar patentul numit „Celule solare pe dispozitivele portabile” ne avertizeaza cu privire la faptul ca dupa ce este pastrat un anumit spatiu pentru butoane, ecrane si o modalitate de a tine dispozitivul, ramane o zona foarte restransa pentru celulele solare.

Panourile solare, acoperind o parte din fata sau din spatele dispozitivelor, ar permite playerelor media sa opereze utilizand cea mai mare parte din energia solara. Daca una sau mai multe celule solare sunt blocate de soare, dispozitivul s-ar comuta pe o alta celula care ar furniza energie.

Una dintre modalitatile sugerate de angajati este aceea de a ingramadi un strat sensibil la atingere, un display si un panou solar unul peste altul. Aceasta modalitate ar putea transforma dispozitivele iPhone si iPod Touch in posibile candidate la o astfel de metoda de incarcare, avand in vedere ca ecranul ocupa aproape intreaga suprafata.

Apple nu este prima companie care s-a gandit sa ia in considerare aceasta tehnologie de a utiliza energie solara pentru alimentarea dispozitivelor mobile. Motorola a avut o initiativa similara in 2001, initiind un brevet descris pe site-ul lor la acea vreme. Insa asa cum poate era de asteptat la acea vreme, Motorola nu a reusit sa integreze in dispozitivele sale acea noua tehnologie.

Cand Vodafone a anuntat planul sau de reducere a emisiilor de carbon cu 50% pana in 2020, a mentionat si planurile sale  legate de dezvoltarea unor incarcatoare ce folosesc energia solara si a unor incarcatoare universale pentru handset-urile Vodafone. Numeroase tehnologii, inclusiv deduplicarea, pot avea un rol important de jucat in gestionarea cerintelor corporative de stocare.

Apple si companiile care produc noi tehnologii au creat o rutina din a crea brevete de inventie pentru tehnologii care este posibil sa nu isi gaseasca niciodata un loc in gama lor de produse. Compania primeste foarte multe lovituri pentru ca nu este destul de ecologica, insa dispozitivele lor si aplicatiile pe care le ofera utilizatorilor mai atenueaza din aceste atacuri, care oricum vin mai mult din partea rivalilor.

Nu se stie daca aceasta tehnologie va fi pusa in practica de Apple. Asta nu inseamna insa ca nu vom mai auzi despre ea in viitor.

sursa: cleantechnica

Scris in News la data de: 25 Mai 2010

Comments Off

Comments are closed.