Cat de bine functioneaza panourile solare iarna?

Panourile solare functioneaza pe baza luminii, si nu a caldurii. Avand in vedere faptul ca iarna ziua dureaza mai putin, panourile solare vor produce in mod proportional mai putina energie. In cazul in care panourile vor fi acoperite cu zapada, acestea vor inceta sa mai produca energie, insa in general zapada se topeste rapid atunci cand lumina soarelui loveste panourile. Daca veti feri zapada de pe panouri, acestea isi vor relua activitatea imediat.

Utilizarea panourilor solare pentru a capta energia solara pentru a o transforma in energie electrica devine din ce in ce mai populara, mai ales in zonele in care cantitatile de lumina solara si caldura sunt abundente pe tot parcursul anului. In multe zone care se confrunta cu ierni severe in fiecare an, persista ideea ca panourile solare sunt ineficiente pe timpul lunilor de iarna. Nu este cazul insa. In timp ce cantitatea de lumina solara prezenta determina cantitatea de energie colectata, temperaturile scazute nu au nici un efect asupra modului de functionare al panourilor solare. De fapt, acestea functioneaza mai bine in zile mai reci decat in zile toride. Energia solara poate fi captata in mod eficient in conditii de iarna atat timp cat se realizeaza macar o intretinere modesta a panourilor.

Panourile solare capteaza cantitatea maxima de energie in conditiile in care au parte de zile insorite, mai ales in orele de varf de dupa amiaza. Cu toate acestea, panourile sunt capabile sa capteze o anumita cantitate de lumina chiar si noaptea, de la lumina lunii, a stelelor, a orasului sau a luminilor stradale. In zone in care iarna exista un cer mai mult noros, panourile solare continua sa primeasca intre 5 si 50% din radiatiile pe care le primesc in timpul zilelor de vara, acest lucru depinzand desigur si de grosimea stratului de nori. Aceste procente sunt de ajuns pentru a contribui semnificativ la nevoile de uz casnic de energie electrica, in cazul in care panourile au fost orientate in mod corect spre pozitia soarelui din timpul iernii.

Inlaturati zapada depusa pe panouri

Tot ceea ce diminueaza cantitatea de lumina captata de panourile solare – fie ca este noroi, frunze sau orice altceva – reduce cantitatea de energie colectata. Din acest motiv, curatarea periodica a panourilor
este recomandata in toate anotimpurile pentru a mentine functionarea acestora la un grad cat mai ridicat. Insa cea mai dramatica acoperire a panourilor se produce dupa o ninsoare. In cazul in care cantitatea de zapada depusa este moderata, iar pentru zilele respective temperatura este destul de ridicata, panourile solare se vor incalzi si vor topi zapada acumulata. In schimb, daca zapada depusa are mai multi centimetri, iar temperatura este scazuta, aceasta trebuie curatata de pe panouri, pentru ca acestea sa poata colecta radiatii solare. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este sa va achizitionati o “grebla de zapada”. Lungimea sa permite accesul convenabil la acoperis, de exemplu, iar banda de cauciuc de pe margine va impiedica zgarierea sau deteriorarea panourilor solare. Este extrem de periculos sa va urcati pe acoperis, in conditii de zapada sau gheata, ceea ce face aceasta unealta si mai utila.

Inghetul

Inghetul apare destul de frecvent, iar panourile solare, ca si parbrizul unei masini, devine acoperit cu un strat subtire de gheata. Retineti ca nu trebuie sa incercati sa indepartati aceasta gheata cu nici un fel de unealta, deoarece este posibil ca acestea sa zgarie sau sa deterioreze panourile solare, si in felul acesta lumina captata se poate risipi. Cel mai bine este sa nu faceti nimic in acest caz, deoarece de cele mai multe ori este doar un strat subtire, care se va topi la aparitia soarelui.

foto by pfüll

Scris in PanoGhid la data de: 7 Martie 2010

3 comentarii »

3 Comentarii la “Cat de bine functioneaza panourile solare iarna?”

  • blagan eleonor

    as vrea sa imi achizitionez un panou prin programul casa verde. Dar oare imi poate da scris cineva ca acest panou, oricat de performant ar fi, imi scade cheltuielile cu incalzirea casei iarna?

  • Barbu Victor

    Multumesc pentru informatii. Acum sunt si mai hotarat sa instalez un asemenea panou in cadrul programului Casa verde. Va rog sa-mi comunicati unde va pot contacta direct pentru a completa cererea tip stabilita prin acest program

  • Costinel

    Care sunt costurile panourilor pt. o casa cu suprafata de 200-300 m2?avand in vedere ca vreau sa am curent pt toata casa(tv.apa calda,caldura,lumina etc.) si cum pot sa le achizitionez?eu locuiesc in Iasi.