Cum poti sa reduci consumul de energie electrica din locuinta ta

Costul mai scazut al facturii este un factor foarte important atunci cand vorbim despre motivele care ne fac sa eliminam sursele inutile de electricitate din locuintele noastre. Acest lucru ne va incadra in cadrul persoanelor ecologiste, prin renuntarea la aceste surse facand o mare favoare planetei pe care locuim. Astfel, ca si efect secundar, ecologistul din noi iese la lumina.

De ce spunem asta? Pentru ca fiecare cantitate de energie electrica pe care o utilizam reprezinta rezultatul arderii multor combustibili ce nu fac bine Pamantului. Acesta ar fi un motiv pentru care suntem in cautare de alte surse, curate, ecologice, care sa suplineasca necesarul de energie. Si decat sa cautam surse care sa inlocuiasca in totalitate energia electrica, mai bine sa incercam sa si renuntam la cateva surse ce consuma. Sa folosim electricitate in cantitati mai mici. Si in acest mod vom oferi o mana de ajutor celor care lucreaza din greu pentru salvarea mediului inconjurator. Astfel, nu vom mai fi simpli consumatori si vom lua acest proces in serios.

Se prea poate ca pe multe persoane sa nu le intereseze doar factura lor la electricitate si sa o ia ca atare, ca ceva obisnuit, insa nimeni nu se gandeste ca ar putea sa regleze suma pe care o da lunar ghiseelor de la E-On. Pretul curentului electric a crescut si va creste si in continuare, asa ca nu ar fi logic pentru noi sa fim de acord sa platim o suma pe care la fel de bine am putea sa o micsoram.

Daca in situatia in care vom avea de incalzit o cana cu ceai vom face calcule complicate pentru a vedea daca sa folosim cuptorul cu microunde, un fierbator sau aragazul, nu vom reusi absolut deloc sa scadem media consumului de curent electric din locuinta noastra si astfel va prezentem cateva sfaturi mai mult sau mai putin bune prin intermediul carora va veti putea schimba costul la intretinere intr-un mod placut.

1. Folosirea becurilor economice – fata de becurile mai vechi, acestea cosnuma cu aproape 80 de procente mai putin. Intr-adevar, acestea sunt mai scumpe insa durata lor de viata este mai mare, astfel ca toate costurile se vor amortiza in timp. Ca si alt avantaj, acestea nu se incalzesc atat de tare cum o fac becurile obisnuite si astfel in mijlocul verii la peste 40 de grade Celsius oricine va fi multumit de alegere. In plus acesta nu prezinta nici un fel de risc pentru a provoca vreun incendiu.

2. Utilizati iluminarea inteligenta deoarece este mai bine sa avem obiecte de iluminat separate pentru fiecare colt al locuintei noastre decat sa avem o singura sursa de iluminare cu o putere mai mare.

3. Folositi lampi ce au senzori de miscare – amplasati-le in locuri in care pot fi utile si va vor scuti de pierderi inutile de energie. De asemenea inchiderea luminii acolo unde nu este nevoie este recomandata.

4. Chiar si in stand-by se utilizeaza curent electric – monitorul de la calculator, desi in stand-by, consuma electricitate. Inchideti-l. Ca si orice alt aparat, de altfel. Si unitatea centrala face la fel. Inchide-o si te poate salva de peste 1000 KWh/an. De asemenea, cumpara un LCD in loc de un CRT, diferenta de consum este vizibila.

5. Electrocasnicele de tip A, A+ prezinta un randament mai crescut si consuma mai putini wati, astfel ca este indicat sa urmaresti acest lucru cand faci astfel de cumparaturi. Inlocuirea unei combine frigorifice din 1998 cu una din 2010 iti va imbunatati cu siguranta viata. Desigur, in aceste conditii si programul ales trebuie sa fie in concordanta cu temperatura si alimentele din combina. Un lucru util ar fi si sa renuntati sa mai tineti mereu mobilul in priza.

6. Incercati sa nu folositi incalzitoare electrice pentru camera. Nu sunt deloc profitabile. Renuntati si la boilerele pentru apa calda, acestea utilizeaza foarte multa energie. Panourile solare sunt mult mai utile in acest caz.

7. Izolatie buna – Nu multe persoane ar vrea sa investeasca mii de euro pentru a-si scadea cheltuielile, insa aceasta este singura solutie care poate sa te scape de facturi la energie electrica. Costurile vor scadea mai ceva ca leul.

foto by karyodimejo2010

Scris in In Romania la data de: 31 Ianuarie 2011

Comments Off

Comments are closed.