Cuptoarele solare

Nu-i asa ca v-ati dori sa va pregatiti mancarea intr-un mod eficient, sanatos si pentru organismul dumneavoatra si pentru planeta? Cuptoarele solare se asemana cu cele traditionale si sunt ideale atunci cand mancarea pe care doriti sa o preparati nu necesita temperaturi extreme sau rapiditate. Cuptoarele solare sunt de fapt cutii foarte bine izolate supuse energiei solare si sunt alcatuite dintr-un carton curat infasurat in straturi de aluminiu. Acest tip de cuptor foloseste energia solara in locurile cu clima calda sau uscata deoarece necesita perioade lungi de expunere la soare insa este si o modalitate eficienta de conservare a energiei, fiind deci foarte ieftina si beneficiind de o libertate totala si din punct de vedere al amplasamentului si al dependentei fata de nevoile obisnuite ale unui cuptor.

Cuptoarele solare reprezinta o sursa ideala de energie pasiva pentru cei care calatoresc mult sau pentru cei carora le place campingul in zone expuse la soare. Atunci cand nu exista electricitate si temperatura de afara permite, cuptoarele solare sunt perfecte pentru o masa sanatoasa si delicioasa!

Cum functioneaza?

Cuptoarele solare functioneaza dupa un principiu foarte simplu: lumina soarelui este convertita in energie calda care este retinuta si in felul acesta se poate pregati hrana.

Soarele reprezinta combustibilul. Un cuptor solar, de orice tip ar fi, are nevoie de un loc afara, protejat de vant, unde soarele sa bata cateva ore si mancarea sa fie in siguranta. Cuptoarele solare nu functioneaza noaptea si nici in zilele innorate.

Suprafetele inchise la culoare se incalzesc la soare, in timp ce suprafetele deschide la culoare nu. Asadar mancarea se pregateste foarte bine in locuri ermetice, inchise la culoare, cu capace subtiri de metal pentru a pastra caldura si umiditatea proxima gatirii. Urmatorul pas consta in punerea vasului unde am pregatit mancarea intr-o punga termo-rezistenta si apoi in cuptorul propriu-zis. Pentru a capta mai multa lumina de la soare putem adauga optional mai multe suprafete stralucitoare in jurul cuptorului improvizat.

Tipuri de cuptoare solare

Cele mai comune tipuri de cuptoare solare sunt „cuptoarele-cutie”, „cuptoarele-palnie” si „cuptoarele cu panouri”. Exista sute de variatii ale acestor modele insa acestea 3 sunt cele mai raspandite. Cuptoarele-cutie gatesc la temperaturi moderate si prezinta avantajul ca se pot introduce orice fel de vase in care gatim. Acest tip de cuptor solar este raspandit la scara larga, cateva sute de mii, utilizandu-se numai in India.

Cuptoarele palnie sau „parabolicele” gatesc cel mai rapid si la temperaturi foarte mari dar necesita ajustari frecvente si supraveghere permanenta pentru siguranta. Acest model este foarte raspandit in China si este folosit indeosebi pentru institutii.

Cuptoarele cu panouri au incorporate elemente specifice primelor doua tipuri de cuptoare solare. Ele sunt cel mai usor de utilizat si cel mai ieftin de produs.

Cum sa iti faci un cuptor solar?

Puteti opta pentru a cumpara sau pentru a face dumneavoastra un cuptor solar. Pentru aceasta trebuie sa gasiti doua cutii compatibile astfel incat una dintre ele sa intre in cealalta lasand 2 centimetri spatiu intre ele.

Spatiul acesta va fi umplut cu ziare si la fel se va intampla si cu dedesubtul primei cutii. Acum asezati cutiile una in cealalta, astfel incat sa fie umplute cu ziare toate spatiile goale. Urmatorul pas este sa lipiti pe peretii cutiei din interior cateva folii de aluminiu, dupa care puteti aplica hartie inchisa la culoare pentru a absorbi caldura.

Decupati un carton dupa forma cutii mai mari si dupa ce il acoperiti cu folie de aluminiu , modelati un reflector. Incercati sa il prindeti in afara cutiei mari si asezati cuptorul cu deschiderea cutiei in soare.

Asezati mancarea pe care doriti sa o pregatiti, dupa care intindeti o folie de plastic transparenta pe deasupra cutiei. Aveti grija sa securizati cutia cu folia de plastic astfel incat sa fie etans. Nu mai ramane decat sa asteptati ca cina sa fie gata! Pofta buna!

Scris in Diverse la data de: 16 Octombrie 2011

Comments Off

Comments are closed.