Energia solara – Ce este un invertor

Cand ne gandim la energie regenerabila, curata, ne imaginam panouri solare mari si intunecate pe un camp sau pe un acoperis. Sau poate la turbine eoliene cu acele elice mari care se rotesc continuu. Insa sunt unele lucruri la care de cele mai multe ori nu ne gandim – acele componente care fac panourile solare si alte tehnologii posibile si practice pentru utilizarea lor de zi cu zi.

O componenta foarte importanta a acestor sisteme o reprezinta invertorul. Invertorul face posibila conectarea mai multor panouri solare in baterii, sisteme electrice si / sau alimentari cu energie in cadrul unei retele. Cea mai importanta sarcina a invertorului este aceea de a transforma curent continuu in curent alternativ. In functie de tipul de invertor pe care il cumparati, acestia pot pompa tot excesul de energie electrica pe care il produceti in baterii sau inapoi in reteaua electrica. Si cu siguranta compania de electricitate va plati pentru energia pe care le-o trimiteti. Daca sunteti constienti deja de eficienta panourilor solare, inseamna ca stiti cata putere poate sa produca un panou cu ajutorul luminii Soarelui. Invertoarele sunt grupate si ele dupa eficienta. Un invertor cu 50 la suta eficienta ca transforma jumatate din curentul continuu in curent alternativ. Asta inseamna desigur ca cealalta jumatate din energie este risipita, insa acesta nu este un motiv de teama.

Majoritatea invertoarelor au un rating de eficienta in jur de 90 la suta. Noile descoperiri in cadrul tehnologiei invertoarelor ar putea reduce costurile si ar putea creste eficienta pana in jurul a 98 la suta. Trecand la capitolul costuri, din pacate invertoarele nu sunt tocmai ieftine. Preturile acestora sunt stabilite in functie de capacitate ( cata energie pot pompa ), asadar tineti minte acest lucru atunci cand va decideti sa cumparati unul. Una dintre problemele invertoarele ar fi aceea ca este posibil sa interfereze cu radiourile sau telefoanele mobile. Insa plasarea corecta si unele siretlicuri vor reduce acest lucru.

Din cauza preocuparilor pentru costuri si eficienta, in momentul de fata se incearca conectarea mai multor invertoare in cadrul panourilor solare, ceea ce va duce la costuri mai mici si eficienta mai mare. Pe langa furnizarea de curent alternativ, aceste micro-sistem de invertoare va include si o facilitate de comunicare ce va alerta compania care se ocupa de panourile Dvs. solare atunci cand panourile solare vor avea nevoie de reparatii. Iata deci inca un lucru in minus pentru care sa va faceti griji.

Invertoarele nu sunt folosite doar pentru panouri solare. Orice dispozitiv care produce sau utilizeaza energie electrica pe curent continuu are nevoie de un invertor pentru a lucra cu reteaua electrica. Acestea ar putea fi turbinele eoliene. Unele companii aleg sa mearga pe curent continuu, eliminand un proces in cadrul producerii de energie, insa acest lucru face foarte dificila alimentarea dispozitivelor mai mari. Daca aveti o retea foarte intinsa, curentul continuu este o alegere proasta, acesta pierzandu-si din putere cand circula pe distante lungi.

Invertoarele reprezinta o punte intre productia de baza a energiei electrice si utilizarea acesteia. Aceste dispozitive devin din ce in ce mai mici, mai putin costisitoare si mai eficiente, pe masura ce tehnologia si inovatiile se imbunatatesc.

sursa: cleantechnica

Scris in PanoGhid Fotovoltaice la data de: 3 Mai 2010

un comentariu »

Un comentariu la “Energia solara – Ce este un invertor”

  • Geo

    Interesant textul. Multumesc.
    Curent direct = curent continuu ( nu am auzit de curent direct pina astazi, dar de curent continuu am auzit).