Energia solara pe piata din Romania (1)

Din ce in ce mai multi romani au inceput sa fie preocupati de parte ecologica a caminelor lor, si nu doar de confortul pe care il ofera acesta. Acestia au ca motive nu doar protejarea mediului inconjurator, ci si faptul ca eficienta sistemelor ecologice este mult mai eficienta iar pretul pentru furnizarea utilitatilor de acest gen este mult redus fata de pretul utilitatilor furnizate in mod traditional. In Romania cele mai folosite sisteme sunt de panouri solare pentru apa calda.

Energia solara este o varianta care merita luata in seama la sistemul centralizat de distribuire a apei calde si a energiei termice. Din studiile specialistilor reiese faptul ca in doar 5 minute de contact direct intre radiatiile solare si suprafata Pamantului se poate produce energie care sa acopere consumul actual de energie la nivel mondial timp de un an. Se economisesc in timpul unui an 750 de metri cubi de gaz pentru fiecare metru patrat colector de energie solara de pe suprafata terestra.

Acest lucru ne face sa vorbim practic despre o resursa care nu se va epuiza niciodata, resursa care poate fi disponibila oricui si mai presus decat atat fiind faptul ca oricine poate exploata aceasta resursa gratuit. Singurii bani care vor trebui investiti sunt necesari pentru cumpararea si instalarea instalatiei ce va transforma in energie termica energia solara colectata. Sistemul este realizat din instalatia de incalzire a apei, un vas de expansiune si unul sau mai multe panouri solare. Aceste sisteme sunt simple si fiabile ce au ca principiu de functionare circulatia naturala a apei calde.

Amortizarea unui sistem de panouri solare

Perioada de amortizare pentru costurile instalarii unui sistem de panouri solare pentru apa calda este de maxim 2 ani si jumatate, acest timp depinzand de capacitatea sistemului, iar economia care se realizeaza astfel in fiecare luna fiind de 60% din pretul unei facturi de energie termica normala. Daca doriti sa aveti parte de un sistem eficient, este necesar sa apelati la firme specializate pentru a fi siguri de acest lucru. Un alt aspect important este ca panourile solare sa fie orientate inspre partea sudica si sa fie puse in locuri care sunt expuse in mod direct la soare.

Dat fiind faptul ca energia solara reprezinta o alternativa atat de eficienta, dezvoltatorii de pe piata imobiliara au fost impinsi de problemele de pe aceasta piata sa caute noi solutii pentru a vinde ceea ce au construit deja. Sunt bine stiute strategiile acestora, care includ promotii la vanzare, discount-uri si alte surprize, insa mai nou acestia au luat in considerare si alt aspect: este mult mai simplu sa oferi unui cumparator o casa ce garanteaza ca va realiza economii pe termen lung. Astfel, din ce in ce mai multi dezvoltatori imobiliari au inceput sa ia in considerare construirea unor case mai economice, care sa integreze si sisteme de panouri solare. Se observa o crestere din ce in ce mai vizibila in randul celor care cladesc locuinte sau chiar ansambluri rezidentiale ce nu sunt deloc daunatoare pentru mediul inconjurator. Aceasta strategie nu se opreste la blocuri sau cladiri individuale, deoarece viziunea lor ecologica merge pana la alimentarea iluminatului pe strazi cu ajutorul panourilor solare.

foto by Lavender and Pearls

Scris in In Romania la data de: 25 Ianuarie 2011

Comments Off

Comments are closed.