Energia solara pe piata din Romania (2)

Continuam seria observatiilor si mentiunilor cu privire la energia solara si sistemele de panouri solare din Romania. Prima parte poate fi citita aici.

Castiguri directe cu ajutorul sistemelor de panouri solare

Clientul final va beneficia astfel de atentie la poluare, de grija, economie, va beneficia de confort sporit si de o economie mult mai mare la utilitati. Aceasta piata imobiliara noua care exista acum incepe sa invete sa ofere solutii noi si sa le si aplice. Aceasta perioada de recesiune economica ar trebui sa scoata la iveala cele mai eficiente solutii de optimizare a produselor pe care piata imobiliara le ofera.

Clienti deschisi spre tehnologii noi sunt din ce in ce mai vizati de catre dezvoltatorii imobiliari care au aceasta viziune ecologica. Astfel, un dezvoltator din Bucuresti care construieste un ansamblu rezidential langa capitala ce va avea un total de 135 de locuinte, absolut toate oferind solutii ecologice, poate fi cel mai concret exemplu pentru acest lucru. Aceste cladiri au fost construite astfel incat sa poata suporta pe acoperis panouri solare, acesta fiind realizat din tigle fabricate din material reciclabil, nisip si plastic. Perioada pentru care au fost acestea proiectate sa reziste este de 100 de ani. Prin aceste locuinte, clientilor li se ofera posibilitatea de a-si genera singuri curent in caz de nevoie si de a-si putea incalzi apa cu ajutorul sistemelor de panouri solare fotovoltaice.

Un impediment al aplicarii acestor solutii la nivel national este acela ca foarte greu se lasa convinsi clientii sa utilizeze acest sistem de a trai si de a locui. Insa pentru Romania acesta poate fi considerat un inceput. Consumatorul din Romania inca mai prefera stilul traditional de trai, mai ales din cauza faptului ca accesul la informatii despre avantajele sistemelor ecologice nu le este chiar facil tuturor. Persoane care au calatorit in strainatate si au observat in functiune astfel de sisteme s-au convins de eficienta acestora si sunt mai usor de convins sa le utilizeze si aici. Aceasta este o problema de mentalitate, asa cum s-a intamplat si in trecut in cazul utilizarii unor materiale de constructii neutilizate pana atunci, cum ar fi structura de otel, fiind la inceput o surpriza pentru piata din Romania. Insa acum toata lumea este obisnuita deja cu asa ceva si aproape toti cauta sa il si utilizeze.

Energiile alternative nu sunt departe de acest lucru, lumea inca nu este deschisa in a le utiliza, insa pentru inceput trebuie “gustate” usor, apoi trebuie experimentate si mai apoi vor putea fi si utilizate, daca se va realiza o piata competitiva pentru aceste resurse. Cu siguranta in cativa ani sistemele de panouri solare nu vor mai fi un lux pentru cei din Romania.

foto by Kevin Krejci

Scris in In Romania la data de: 26 Ianuarie 2011

Comments Off

Comments are closed.