Energia solara pe piata din Romania (3)

Continuam seria observatiilor si mentiunilor cu privire la energia solara si panourile solare in Romania. Prima parte poate fi citita aici iar a doua aici.

Un argument care prinde la public – costul utilitatilor care tinde spre nimic

Clientii care sunt putin mai retinuti la a fi de acord sa utilizeze acest tip de energie sunt mai usor de convins atunci cand li se vorbeste despre aspectul financiar. Atunci cand li se vorbeste despre beneficii, clientii incep sa fie mai deschisi spre a utiliza aceste sisteme, reducerea intretinerii cu pana la 60% fiind un argument destul de convingator. Apa calda este cel mai puternic argument. Daca se utilizeaza panouri solare, practic apa calda este aproape gratis. Costurile sunt astfel reduse pana aproape de 0, mai ales vara si primavara. Locuintele bine izolate nu necesita decat o ora, maxim 2 de utilizare a centralei.

Insa iarna nu inseamna ca aceste panouri solare nu vor mai functiona, acestea putand fi utilizate chiar si cand afara sunt nori. Investitia initiala destul de mare va fi amortizata intr-un termen mediu, iar acest lucru este uneori privit cu retinere de catre unii clienti. Investitia poate fi amortizata in 5 ani, daca vorbim de sume de 10000 pana la 12000 de euro, pentru ca acestea nu sunt solutii care sa poata stoca energia in surplus in baterii acumulatoare. Sisteme care au baterii de stocare costa in jur de 15000 de euro.

Aceste sisteme noi sunt inca greu de acceptat de piata din Romania, insa cu ajutorul dezvoltatorilor imobiliari care deja incep sa deschida ochii clientilor privind efectele benefice pe care le ofera aceste sisteme bazate pe energie solara, cu ajutorul persoanelor care au calatorit in strainatate si au vazut cum functioneaza aceste sisteme si ce beneficii au si cu ajutorul timpului care o sa treaca, poate piata din Romania va deveni pregatita sa utilizeze fara reticenta aceste tehnologii noi care nu le pot aduce decat beneficii.

Foto by FlaSunshine

Scris in In Romania la data de: 27 Ianuarie 2011

un comentariu »

Un comentariu la “Energia solara pe piata din Romania (3)”

  • panovici ghe.-andrei

    as vrea sa va rog sa ma informati in privinta panourilor solare.de cate panouri as avea nevoie la o casa de 120mp(curent, apa calda, incalzire)?consum lunar curent de cca 100ron+ lemne pt apa calda si incalzire de aprox 2000 ron pe an+ o butelie de gaz/luna.de cate panouri am nevoie, si cat m-ar costa,ziua sa vand la stat, noaptea sa cumpar, sa ies cu facturile la 0(zero)?aragazul, apa calda si incalzirea, sa fie pe curent. va multumesc anticipat