Glosar de termeni

Curent alternativ – Este un curent electric a carui directie se schimba periodic, spre deosebire de curentul continuu, al carui sens este unidirectional. Forma de unda uzuala a curentului alternativ este sinusoidala. Curentul alternativ apare ca urmare a aplicarii unei tensiuni electrice alternative in cadrul unui circuit electric. Forma alternativa a tensiunii/curentului este modul uzual de producere, transport si distributie a energiei electrice.

Semiconductor amorf – Un semiconductor care nu este facut din siliciu cristalin. Este folosit pentru a face unele pelicule subtiri pentru panouri solare. Desi este mai usor de facut decat semiconductorii cristalini, este, de asemenea, si mai putin eficient.

Tablou (array) – Un set de panouri fotovoltaice. Un sistem solar poate include mai multe tablouri pe diverse parti ale acoperisului.

Azimut – Pentru a folosi eficient radiatia solara, panourile solare sunt orientate astfel incat sa poata capta zilnic o cat mai mare cantitate de raze solare. De aceea, pe langa inclinarea soarelui, un rol foarte important in orientarea panourilor solare il au azimutul si unghiul panourilor solare. Azimutul este abaterea in grade a suprafetei panourilor solare fata de Sud. Unghiul panourilor solare reprezinta abaterea in grade a suprafetei acestora fata de orizontala.

Balanta de sistem – Toate partile unui sistem solar, in afara panourilor solare si a convertorului. Balanta sistemului de obicei include elemente ca rafturi, cabluri, conducte sau sigurante. Balanta sistemului poate ajunge pana la 15% din costul total al unui sistem solar.

Incarcatura de baza – Cantitatea de energie electrica pe care o utilitate trebuie sa o furnizeze in mod constant pentru a satisface cererea de energie.

Baterie – O bateria de back-up pentru un sistem solar care stocheaza energia in plus creata de sistem. O casa poate folosi aceasta energie atunci cand sistemul solar nu produce suficienta energie, noaptea, sau cand apar pene de curent.

Panou BIPV – Un tip de panou solar electric ce utilizeaza siliciu sub forma de material semiconductor si actioneaza ca o parte a acoperisului. Mai este cunoscut si sub forma de sindrila solara. Aceste panouri pot fi instalate pe acoperisuri noi sau existente deja.

Celula – Cea mai mica parte a unui panou solar care transforma lumina solara in energie electrica.

Curent direct – Tip de curent electric de joasa tensiune. Acest tip de curent este produs de celulele solare si trebuie sa fie convertite in curent alternativ inainte de a fi utilizabil intr-o casa.

Gigawatt – Un miliard de wati.

Grid – Un sistem de cabluri de inalta tensiune intr-o regiune care distribuie energie electrica la case, intreprinderi sau alte cladiri.

Grid legat / Grid conectat – Un sistem solar care este conectat la reteaua electrica si foloseste un grid ca o sursa de energie de rezerva.

Interconectare – Procesul de prindere a unui sistem solar electric la reteaua electrica.

Convertor – Dispozitiv electric care converteste curentul direct in curent alternativ.

Kilowatt – O mie de wati.

Kilowatt-ora (kWh) – 1000 de mii de wati care actioneaza pe o perioada de o ora. Un kWh este unitatea de energie.

Modul – Un panou solar, sau un grup de celule solare.

Panou monocristalin – Un panou solar care este format dintr-un singur cristal mare de siliciu si are un model mozaic. Panourile monocristaline sunt mult mai scumpe si mai eficiente decat panourile multicristaline ( policristaline ).

Panou policristalin – ( De asemenea – multicristaline ), un panou solar care este fabricat din cristale mici de siliciu orientate intr-o multime de directii diferite. Panourile policristaline sunt mai ieftine, si deci mai putin eficiente decat panourile monocristaline.

Panou – Un grup de celule solare; un modul.

Foton – Un “pachet” de energie solara

Fotovoltaic – Procesul de conversie a luminii in energie electrica.

Semiconductor – Un material care are o capacitate limitata de a conduce curentul electric. Semiconductorii utilizati in diferite tipuri de panouri solare includ cupru, cadmiu si siliciu.

Siliciul – Un element chimic, intunecat, semi-metalic. Siliciul este materialul cel mai des folosit in semiconductorii folositi in celulele solare si unele componente ale calculatoarelor.

Constanta solara – Suma medie a cantitatii de radiatie solare care patrunde in atmosfera terestra, egala cu 1353 wati pe metru patrat.

Energie solara / putere / energie electrica – Puterea care este generata de Soare.

Amiaza solara – Acea perioada din zi cand Soarele ajunge la cel mai inalt punct de pe cer. Acel moment imparte orele de lumina ale zilei exact in jumatate. A nu se confunda amiaza solara cu amiaza data de ora.

Inclinare – Unghiul pe care un panou solar il face cu orizontul. Inclinarea ideala pentru o locatie va insemna ca panourile de acolo vor absorbi cat mai mult din lumina Soarelui.

Watt – O unitate de putere egala cu amperi ori volti.

Colector solar – este realizat din tuburi vidate de sticla borosilicata, rezistenta la socuri mecanice si este conceput sa functioneze toata perioada anului, chiar daca temperatura exterioara este sub 0°C. Sistemul de constructie din tuburi individuale confera colectorului o stabilitate ridicata ( permite functionarea si in cazul in care unul din tuburi se deterioreaza ). Vidul din tuburile de sticla asigura o termoizolare eficienta, pierderile fiind eliminate aproape in totalitate. Colectorul solar asigura producerea de apa calda chiar si in conditiile unei radiatii solare difuze ( innorat ). Se monteaza pe acoperis inclinat sau plat, pe peretii expusi la soare ai cladirilor sau chiar la nivelul solului. Este recomandat ca planul tuburilor sa formeze un unghi de 45-60 grade cu orizontala ( pentru Romania ) pentru o eficienta maxima.

Boiler – este folosit la prepararea apei calde. Boilerul colecteaza energie de la Soare si o transforma in apa calda. Apa rece intra in acesta pentru incalzirea initiala iar apoi este transmisa la sistemul conventional de incalzire pentru a fi incalzita mai mult sau mai putin, in functie de necesitati. Cerintele de energie pot fi reduse substantial prin folosirea unui boiler, acesta oferind apa calda mai multe zile fara a fi nevoie sa apelati la alte surse de incalzire.

Vasele de expansiune – sunt concepute, pentru reglarea si amortizarea presiunii lichidului de incalzire din instalatia solara. La o dimensionare corecta a vasului de expansiune, chiar daca instalatia iese din functiune o perioada mai lunga sau daca temperatura instalatiei ajunge la punctul maxim, nu este necesara completarea lichidului din instalatie.

Panourile solare nepresurizate – au la baza cea mai moderna tehnologie din acest domeniu, avand o eficienta crescuta in transferul energetic si producerea energiei termice. Eficacitatea acestor panouri solare cu tuburi vidate provine din faptul ca pierderile termice sunt extrem de reduse, iar absorbtia caldurii se poate realiza chiar si in cazul radiatiei solare difuze (soare acoperit de nori), sau la temperaturi externe foarte scazute. Perioada optima de functionare a panourilor solare nepresurizate integrate este martie – noiembrie, cand tempetaturile mediului exterior depasesc 4 – 5 grade C. Principalul avantaj al panourilor solare presurizate este ca sunt usor de utilizat in toate aplicatiile tehnice care au la baza transformarea radiatiei termice solare in energiei termica.

Panourile solare presurizate – au la baza cea mai moderna tehnologie din acest domeniu, avand asadar cel mai eficient transfer energetic dintre toate echipamentele care produc energie termica gratuit. Eficacitatea acestor panouri solare cu tuburi vidate provine din faptul ca pierderile termice sunt extrem de reduse, iar absorbtia caldurii se poate realiza chiar si in cazul radiatiei solare difuze (soare acoperit de nori), sau la temperaturi externe foarte scazute. Panourile solare presurizate produc energie termica tot timpul anului. Principalul avantaj al panourilor solare presurizate este ca sunt usor de utilizat in toate aplicatiile tehnice care au la baza transformarea radiatiei termice solare in energie termica. Intregul sistem solar este presurizat, iar rezervorul are rolul schimbatorului de caldura dar si a rezervorului de stocare a apei calde. Extragerea agentului termic din rezervorul de stocare catre zona de consum se realizeaza datorita presiunii de la reteaua de apa rece existenta. Panourile solare presurizate nu consuma enegie electrica.