Oglinzile transforma energia solara in energie electrica

Te-ai jucat vreodata cu oglinzile pe un perete? Daca da, incearca sa iti imaginezi cata energie ar putea sa degajeze oglinzi mari cat un teren de tenis. Credeti ca popoarele din Antichitate se inchinau la Soare si aveau atata incredere in fortele sale degeaba? Ei bine, nu. Inca din acele vremuri lumea incepuse sa atribuie oglinzilor valori mistice variate (cum ar fi in Legendele Olimpului, Arhimede sau alte povesti) iar in zilele noastre mai multi cercetatori au reusit in sfarsit sa creeze o combinatie intre magia oglinzilor si puterea mistica a Soarelui, reusindu-se performanta de a se obtine surse alternative pentru electricitate.

In sudul Spaniei, undeva in jurul orasului Sevilla, mai mult de 1000 de oglinzi au fost asezate astfel incat sa poata capta energie solara pe care mai apoi sa o poata converti in energie electrica (imaginea alaturata). Nu sunt oglinzi mici. Fiecare din cele peste 1000 de bucati are ca dimensiune aproximativ jumatate din marimea unui teren de tenis. E de inteles, avandu-se in vedere dimensiunea destul de mare a acestora.

Cel mai mare turn cu panouri solare din lume are ca parte integranta oglinzile, aceasta fiind o tehnologie ce va reflecta lumina provenita de la Soare catre acel turn, iar acolo apa va fi supraincalzita. Cele peste 1000 de oglinzi uriase o sa aiba capacitatea de a produce peste 20 de MW de energie electrica. Astfel, peste 11000 de locuinte din zona vor putea beneficia de transferul energiei solare inspre alimentarea lor.

Aceasta tehnologie se numeste Concentrated Solar Power – CSP – si reprezinta in momentul actual cea mai simpla, cea mai eficienta si cea mai ieftina tehnologie utilizata pentru captarea energiei solare fata de panourile fotovoltaice. Aceste panouri se pot monta doar in locuri care beneficiaza de cer senin si de un soare puternic. “Radiatiile solare care ajung pe Pamant sunt de 10.000 de ori  mai puternice decat consumul mondial de energie” a declarat Jose Domingues Abascal, director executiv al companiei spaniole (Abengoa) din spatele panourilor. Acesta este de parere ca energia solara are un foarte mare potential.

Abengoa mai detine momentan alte versiuni mai putin eficiente ale acestei tehnologii care insa totusi dau rezultate. Cei 10 MW produsi genereaza electricitate timp de mai bine de 2 ani. Versiunea aceasta are 1255 de oglinzi heliostatice ce se misca ziua si care reflecta energia solara in varful unui turn care are o inaltime de 160 de metri ce se afla in centrul unui camp. Lumina concentrata se utilizeaza la incalzirea apei la temperaturi de peste 1000 de grade celsius. Astfel, sunt produsi aburi care au capacitatea de a alimenta o turbina ce genereaza curent electric.

Firma din Spania are ca obiectiv crearea de alte 50 de astfel de proiecte solare pana in anul 2015. In orasul Santa Coloma de Gramenet din Spania au fost create 450 de panouri solare ce sunt amplasate deasupra unor mausolee dintr-un cimitir. Fiind o zona cu cer senin a fost numai buna pentru acest proiect.

In tara la noi la Universitatea Politehnica din Bucuresti exista o centrala fotovoltaica de 30 kW ce este pozitionata pe terasa din cadrul Facultatii de Inginerie Electrica. Acest sistem este pe primul loc in estul Europei ca si marime iar instalarea si proiectarea sa a fost realizata de Centrul de Sisteme de Conversie a Energiei. Centrala dispune de 228 de panouri fotovoltaice, iar energia electrica este obtinuta prin conversia energiei solare.

In afara de Universitatea Politehnica din Bucuresti si o alta cladire din capitala are in plan utilizarea energiei solare. Vorbim despre cladirea Palatului Parlamentului ce va fi acoperita cu panouri solare. Astfel se urmareste reducerea cu pana la 50 de procente a consumului actual de energie electrica. In acest proiect se vor inscrie si alte cladiri publice din Romania.

Tara noastra se afla intr-o zona ce are o acoperire solara destul de buna si ce are anual un flux solar ce este cuprins intre 1000 KWh/mp/an si 1300 KWh/mp/an. Din totalul acesta de energie se pot prelua aproximativ 700 KWh/mp/an.

foto by power-technology.com

Scris in Diverse la data de: 21 Ianuarie 2011

Comments Off

Comments are closed.