PanoGhid Piscine – Cum trebuie instalat si mentinut sistemul de panouri solare

Majoritatea panourilor solare pot fi montate pe acoperisul unei cladiri. Este recomandat in cele mai multe cazuri, colectorii solari sa fie instalati in partea de sud a acoperisului, pe acoperisul casei, a garajului sau a unei magazii. Acestia au un profil si un design simplu la majoritatea acoperisurilor din material traditional. Colectorii sistemelor obisnuite au o greutate mica de aproximativ 0.07 kilopascals (kPa) – al acoperisului, cantitate neglijabila in comparatie cu zapada care poate ajunge aproximativ pana la 5 la 7 kPa.

Asamblarea

Colectorii trebuie sa fie fixati pe acoperis cu un dispozitiv de inalta calitate. Unele sisteme folosesc un cui compus din doua piese, acoperite cu un strat protector de calafat, care astupa gaurile. Materialul rezista la actiunea razelor UV, este asezat peste colectori si prins cu o clema. Unele firme fixeaza o bara de aluminiu la acoperis, acesta fiind punctul de montare pentru colectori. Mijloacele moderne de montare a sistemelor sunt foarte exacte si asigura protectie impotriva scurgerilor. Colectorii trebuie fixati numai inclinati. Unii au tunel impotriva vantului, fiind testat la 180 km/h. Intrebati instalatorul aceste detalii. Acoperisurile plate, in general necesita un suport care ajuta la inclinarea sistemului si asigura :

a) drenarea corespunzatoare a apei din colectoare pentru a ajunge mai repede in piscina;

b) scurgerea apei pe acoperis. Suportul care sustine sistemul trebuie ponderat corespunzator impotriva vantului.

Dilatarea termica

Plasticul incalzit al colectoarelor se poate dilata dupa un anumit timp, intre 2,5 cm si 3 cm. Ele trebuie sa fie montate cu atentie, pentru a preveni eventualele daune din cauza dilatarii sau contractiei. Suprafata de sub panouri trebuie sa fie neteda, pentru a preveni ulterioarele daune cauzate prin interactiunea celor doua corpuri, a acoperisului si a panourilor, atunci cand acestea se dilata. Producatorii au recomandari cu privire la modul de fixare a panourilor pe acoperis, prevenind ulterioarele daune provocate de factorii exterini: zapada, gheata, vantul.

Conductele de instalare

Conductele folosite pentru sistemele de incalzire solara sunt de obicei din PVC. Acestea sunt de obicei albe, dar pot fi vopsite pentru a fi in ton cu acoperisul, sau peretii exteriori. Dupa ce teava este taiata, capetele trebuie sa fie finisate pentru ca unele aschiile pot impiedica scurgerea lichidului prin colectori.

Tevile ar trebui sa fie aranjate astfel incat apa sa se dreneze cu usurinta atunci cand se face evacuarea, pentru a preveni sistemul de la inghet. Pe orizontala, tevile ar trebui sa fie in panta de lungime 1 cm pentru fiecare 5 m de conducta. In general tevile ar trebui asezate pe o distanta cat mai mica si fara cotituri multe. Ca si la panouri, tevile din plastic de asemenea se vor dilata si contracta si de asemenea trebuie ca de la instalare sa se ia in calcul acest lucru. O teava din plastic cu lungimea de 30 m se va dilata pana la 25 cm . Este important ca toate colectoarele sa primeasca aceasi cantitate de apa.

Tehnica standard folosita de asemenea este de a conecta tevile in paralel cu teava de alimentare. Apa circula insre colectorii de pe acoperis si se intoarce in piscina. Teava de retur este asezata diagonal opus cu teava de alimentare. Pentru un flux adecvat, de obicei pentru teava de alimentare sunt folosite tuburi de 51-mm, iar pentru cea de retur sunt folosite tuburi de 38-mm .

Colectorii pot fi de asemenea montati pe un suport metalic

Suportul metalic al colectorilor este asezat pe pamant atunci cand acoperisul nu este un spatiu adecvat pentru sustinerea sistemului. Acestia pot fi asezati pe un suport construit din bare metalice sau din lemn si poate servi drept adapost pentru a proteja pompa de vremea rea si ale altor accesorii ale piscinei. Suportul ar trebui pus in pamant la o adancime de 1,2 m, mai jos de punctul de inghet al pamantului. Ar trebui sa fie pozitionat in asa fel incat zapada si gheata sa nu deterioreze colectorii. Inainte de construirea unui astfel de sistem, verificati, pentru a vedea daca i se aproba o autorizatie de constructie.

Scris in PanoGhid Piscine la data de: 3 Julie 2009

Comments Off

Comments are closed.