PanoGhid Piscine – Dimensiune sistemului de panouri solare

Deoarece o piscina pierde cea mai mare parte din energia termica de la suprafata, marimea unui sistem solar de incalzire se face in functie de suprafata piscinei. Cele mai multe piscine au nevoie de un sistem solar de incalzire a apei cu dimensiuni intre 50 si 75 % din suprafata piscinei. De exemplu o piscina construita in pamant de dimensiunile 5-m pe 10-m, are o suprafata de 50 mp. Ar trebui in mod normal ca aria colectoarelor solare sa fie intre 25 mp si 37,5 mp, colectoarelor solare pentru o incalzire adecvata.

Aceasta poate fi obtinuta utilizand intre sase si opt colectoare de 4.4 mp. Daca soarele este singura sursa de incalzire si invelisul pentru piscina este rar folosit, ca si regula generala un colector solar este 50 % din suprafata piscinei. In unele cazuri, proprietarii piscinelor pot alege un sistem solar de dimensiuni mai mici. Daca au nevoie de o perioasa scurta pentru inot, sau vor sa foloseasca si sistemele pe gaze sau electrice, un colector solar de dimensiuni mai mici va fi capabil sa ofere caldura necesara in lunile calduroase.

Cei care utilizeaza combustibil pentru incalzire vor constata ca un sistem solar folosit ca si completare ii va ajuta sa faca economii mari la combustibil. Si, sistemele solare de dimensiuni mici pot fi de obicei extinse, daca este necesar in viitor. Zona exacta e unui colector va depinde de cat de umbrita este suprafata piscinei, de orientarea si inclinarea acoperisului, de utilizarea unui invelis pentru piscina si de temperatura care este dorita. Alte consideratii includ viteza vantului, pe suprafata piscinei si a colectoarelor solare si cat de umbrite sunt colectoarele pe durata sezonului de inot.

Un instalator de sisteme de incalzire solare va combina urmatoarele elemente de design cu cunostintele privitoare la clima acelei regiuni, pentru ca proprietarul piscinei, sa-si aleaga un sistem solar de incalzire a acesteia cu dimensiuni corespunzatoare.

Impactul umbrei asupra piscinei

Cand soarele este mai puternic, intre orele 10 dimineata si 17 dupamiaza, atunci piscina primeste cea mai mare cantitate de caldura. Puterea soarelui inainte si dupa aceasta perioada este cu mult mai mica. O piscina umbrita partial sau total, primeste mult mai putina energie solara si pentru asta are nevoie de mai multa incalzire de la sistemul de incalzire al piscinei. Piscinele umbrite necesita o mai mare suprafata de colectare a soarelui pentru a mentine temperatura piscinei.

Scris in PanoGhid Piscine la data de: 1 Julie 2009

Comments Off

Comments are closed.