PanoGhid Piscine – Functionarea la diferite tipuri de piscine

Piscinele sunt de diferite forme, dimensiuni si tipuri de constructie. Toate tipurile de piscine pot beneficia de incalzire solara. Dimensiunea este un factor important pentru economisirea energiei termice a piscinei. Cu cat piscina dvs are o suprafata mai mare cu atat mai greu va fi de mentinut caldura in interiorul acesteia. Locatia si materialele din care este construita piscina sunt de asemenea foarte importante.

Piscinile in aer liber

Piscinele pe pamant

Piscinele pe pamant sunt realizate de obicei folosind un material rigid prefabricat, cu pereti fixati de tevi din vinil. Acestia sunt plasati dupa ce suprafata piscinei a fost echilibrata corespunzator, pentru a o sustine. Pentru ca peretii sunt pe pamant acestia pot fi incalziti de asemenea de soare, astfel castigand o modesta cantitate de caldura de la soare.

Piscinele construite in pamant

Piscinele construite in pamant, fie din beton, fie din vinil, au tendinta de a se incalzi mai lent in primavara, ramanand racoroase pana in vara si retinand caldura mai mult. Acestea pierd doar o parte din energia termica prin intermediul peretilor si a temeliei. Sistemele de pompare ale acestor tipuri de piscina sunt in general mai robuste decat ale piscinelor construite pe sol. Incalzirea de la soare impreuna cu un invelis pentru piscina dvs pot extinde cu mult sezonul de inot pentru piscinele construite in pamant.

Bazinele de interior

Acestea sunt de obicei amplasate inauntru constructiilor si au designul si structura cladirii respective. Intrucat acestea sunt mai putin afectate de conditiile meteorologice, acestea sunt partial adaptate la un sistem de incalzire solar. Cu exceptia cazului in care piscina este amplasata in asa fel incat razele soarelui sa patrunda, incalzind-o astfel.

Energia data de sistemele solare de incalzire a piscinei, pentru o piscina de interior ar trebui sa fie proiectate de un solar profesional. Un invelis pentru piscina ar trebui sa fie utilizat pentru a reduce evaporarea si ulterioarele probleme de umidite.

Piscinele inchise

Spre deosebire de o piscina acoperita, in cazul unei piscine inchise nu este recomandata utilizarea acesteia pe tot timpul anului in cazul in care nu este incalzita. Insa poate prelungi considerabil durata sezonului de inot.

Chiar daca pierderea caldurii este redusa de faptul ca este in interiorul unei cladiri, este de asemenea recomandat sa se inveleasca piscina.

Bazinele pot fi intr-o incapere din casa, sau in afara acesteia, ori afara avand ca adapost un cort de plastic. In timp majoritatea piscinelor vor beneficia de lumina direct de la soare, cele care sunt inchise, vor primi doar energie termica.

Jacuzi si spa

Colectoarele solare pot fi utilizate pentru a bazilele incalzi cazile jacuzi si cele balneoclimaterice. Desi apa necesara trebuie sa fie mai fierbinte decat pentru piscinele de inot, de obicei 40 ° C , volumul si suprafata acestor cazi fiind mai mici este necesar un colector de dimensiuni mai mici. Colectorii solari smaltuiti sunt in general considerati ca fiind necesari pentru acest tip de bazin, pentru ca asigura o temperatura ridicata. Un colector nesmaltuit poate fi considerat in momentul in care unui astfel de bazin ii scade temperatura atunci cand nu este in uz.

Temperatura ridicata creaza o energie mare, mai ales atunci cand cada a fost umpluta cu apa rece. De exemplu o cada de dimensiunile 1.5-m, de 2250 l necesita o energie electrica de 87 kw/h de cand incepe a se incalzi. Vibratiile si jeturile de aer aduc o considerabila pierdere de caldura. Acestea trebuiesc oprite cand bazinul nu mai este folosit.

Scris in PanoGhid Piscine la data de: 28 Iunie 2009

Comments Off

Comments are closed.