PanoGhid Piscine – Tipuri de colectoare solare pentru piscina

Colectoare nelustruite

Cele mai obisnuite panouri solare pentru incalzirea piscinei sunt nelustruit. Cele mai multe colectoare folosite in prezent sunt facute din cauciuc sau ultraviolete (UV) , fixate in material plastic. Colectorii obisnuiti sunt compusi din multe tuburi cu diametrele de 6-mm (1/4-in.) care intra intr-un alt tub cu diametrul de 38-mm (1-1/2-in.) sau 51-mm (2-in.). Capatul tevei este conectata la alti conectori adiacenti prin care circula apa.

Colectorii din material plastic sunt semi rigizi si sunt mult mai usor de manevrat atunci cand sunt incalziti. Cele mai multe colectoare au tuburile sudate intre ele pentru asi mari rezistenta. Altele au tuburile separate, permitand aerului sa treaca printre ele. Aceasta mareste pierderea de caldura provenita de la panou, dar il face mai stabil si mai putin predispuse la actiunea vantului. Colectorii din plastic au o largime de 1.2-m si pot avea trei marimi standard : 2.4-m, 3.0-m sau 3.7-m. Legaturile acestora dintre cuplaje sunt din cauciuc si otel, prinse cu cleme.

Eficienta si evaluarea colectoarelor solare

Fiecare brand de colectoare solare a fost testat pentru a determina eficienta de colectare solara a sa, sau de a evalua performanta sa termica. Testarea a fost facuta in locuri precum Centru de Testara nationala a Sistemelor solare din Canada si in Centrul de energie solara de la Florida, din SUA.

Eficienta energiei solare este evaluata precum:

O eficienta de 80 % , colectorul este capabil sa absoarba 80 % din energie de la lumina soarelui acaparand caldura si transferand-o catre bazinul de apa. Performanta colectorului este de obicei declarata ca BTU pe metru patrat pe zi (BTU / m². ft / d) dupa conventia Centrului de testare a energiei solare din Florida. Evaluarea colectorilor poate fi categorisita astfel: colectori cu o valoare mai mare decat 1000 BTU/mp si colectori care au o valoare mai mica decat 700 BTU/mp.

O aria mai mica ce are colectori cu o putere de incalzire mare va oferi aceasi incalzire ca unei arii mari ce are o arie mare de colectori cu o putere mica de incalzire.

Un sistem de panouri solare care are o performanta de incalzire mai mare, va mentine o temperatura a apei bazinului mai ridicata pe timpul verii. Pretul colectoarelor solare este proportional cu randamentul dat de acesta.

Factori care afecteaza eficienta colectoarelor

Temperatura aerului
Colectorii solari functioneaza mai eficient cu o temperatura calda. Cand aerul se raceste colectorii pierd multa energie termica si astfel transfera mai putina caldura apei bazinului.

Debitul apei
Multi producatori recomanda un flux de 10 – 15 de litri pe minut, pe colector solar, cu care cele mai multe pompe se acomedeaza usor. Debiltul mai mic va reduce usor eficienta colectorului.

Impactul vantului
Pierderea de caldura prin convenctie cu aerulu a colectorului creste odata cu cresterea expunerii acestuia la vant.

Impactul umbrei asupra colectorului
Umbra copacilor sau a cladirilor asupra colectorilor nu este benefica pentru apa bazinului doar daca temperatura aerului este mai mare decat temperatura piscinei.

Scris in PanoGhid Piscine la data de: 29 Iunie 2009

Comments Off

Comments are closed.