Panouri solare presurizate

Panourile solare presurizate sunt realizate pe baza celor mai noi si mai moderne tehnologii, avand cel mai eficient transfer energetic dintre toate echipamentele care produc energie termica gratuit. Pierderile termice ale panourilor solare cu tuburi vidate sunt practic inexistente, in schimb pot absorbi caldura si in cazul radiatiei solare difuze, sau la temperaturi foarte scazute ale mediului extern. Panourile solare presurizate sunt formate din:

- tuburi de sticla cu pereti dubli, vidate de tip termos care au doua functii importante: asigura izolatia termica a sistemului si mareste puterea de absorbtie a radiatiei termice solare.
- pipe termice ( tuburi superconductoare ) din cupru, in interiorul carora are loc fenomenul de trasformare a radiatiei termice solare in energie termica.
- rezervor ( boiler ) montat pe suportul metalic, deasupra tuburilor de sticla vidate. Rezervorul rezista la presiunea de 6 atm.
- supapa de sigurata la suprapresiune
- suportul metalic

Panourile solare presurizate sunt usor de utilizat in toate aplicatiile tehnice care au la baza transformarea radiatiei termice solare in energiei termica. Intregul sistem solar este presurizat, iar rezervorul are rolul schimbatorului de caldura dar si a rezervorului de stocare a apei calde. Rezervorul este izolat termic fata de mediul exterior, cu poliuretan cu grosimea de 55 – 60 mm. Rezervorul este realizat in doua variante constructive:

- interiorul rezervorului este realizat din otel inoxidabil, iar exteriorul este vopsit
- interiorul si exteriorul sunt realizate din otel inoxidabil

Principiul de transfer a energiei termice de la tuburile superconductoare la agentul termic se face prin fenomenul de termosifonare in interiorul rezervorului. Extragerea agentului termic din rezervorul de stocare catre zona de consum se realizeaza datorita presiunii de la reteaua de apa rece existenta. Sistemul de alimentare cu apa este de tip “deschis”, adica umplerea rezervorului este in partea de jos iar golirea este in partea de sus, astfel apa rece de la retea inlocuiste apa calda in momentul consumului. Acest tip de panou solar nu consuma enegie electrica.

Panourile solare presurizate produc energie termica tot timpul anului, aceasta energie putand fi utilizata pentru:

- producerea apei calde menajere atat pentru locuinte cat si pentru institutii publice si private
- incalzirea locuintelor, institutiilor publice si private
- incalzirea apei din piscina
- alte aplicatii casnice si industriale care folosesc agentul termic

Printre avantajele utilizarii panourilor solare presurizate se regasesc:

- este cel mai ieftin si cel mai fiabil echipament pentru producerea apei calde menajere
- energia termica pe care o produce este gratuita
- costuri zero cu combustibili conventionali, minim 5/6 dint-un an
- cel mai bun raport calitate – pret de pe piata
- sistemul solar functioneaza in conditii de eficienta maxima si la temperaturi negative
- usor de montat, usor de intretinut
- nu contamineaza mediul

Scris in PanoGhid la data de: 11 Martie 2010

2 comentarii »

2 Comentarii la “Panouri solare presurizate”

  • nichitean vasile

    sunt interesat de colab. ptr vanzare si montare panouri solare tel 0748758678

  • ilie

    Atentie la panourile presurizate este un mare detaliu , eu am luat plasa , trebuie ca capatul pipelor care este de cupru , sa nu intre in boiler in niste teci de cupru si acele teci sa transfere temperatura la apa , ci direct adica tijele de cupru care se afla in tuburile de sticla sa intre direct in apa din boiler fara nici un fel de teci etc.
    Atentie daca tija nu sta direct in apa nu ai randament bun.