Panourile solare nepresurizate

Acest tip de colector solar se utilizeaza pentru prepararea apei calde in perioada martie – octombrie. Este construit din tuburi vidate individuale ce transfera radiatia solara, prin convectie, in masa apei din rezervor. Din acest motiv rezervorul de acumulare este montat in partea superioara a panoului solar. Apa din tuburile vidate se incalzeste, isi reduce densitatea si se ridica in rezervor, fiind inlocuita de un volum echivalent de apa rece, cu densitate mai mare. Vidul din tuburile de sticla asigura o termoizolare eficienta, pierderile de caldura spre exterior fiind extrem de mici.

Tuburile sunt introduse in orificiile care traverseaza peretii rezervorului, fixarea lor facandu-se cu ajutorul suportului inferior . Etansarea este asigurata cu garnituri speciale. Vasul de acumulare este conectat la reteaua de alimentare cu apa rece printr-un rezervor de alimentare cu flotor si cu reteaua de consumatori de apa calda menajera printr-un stut de la partea inferioara. Pe peretele lateral al vasului se poate monta un senzor de temperatura, intr-un racord filetat.

Caracteristici si parametri de functionare:

Acest tip de panou solar se livreaza cu suportul de montaj standard, unghiul de inclinare fiind fix. Cu suportul standard panoul se poate monta numai pe suprafete orizontale. Pentru suprafete inclinate este necesara modificarea suportului sau montarea acestuia fara picioarele posterioare si contravanturi. Exista posibilitatea montarii unei rezistente electrice (accesoriu), la partea inferioara ca protectie antiinghet si a unor regulatoare electronice dotate cu sonde de nivel si temperatura sau electovane. Comanda este asigurata, in functie de temperatura si nivelul apei din vas, de regulatorul electronic de comanda.

Acest tipuri de panouri solare sunt destinate celor mai simple aplicatii:
- alimentare de la o sursa de apa prin cadere libera
- alimentare de la reteaua de distributie centralizata, presiunea minima a retelei fiind impusa doar de inaltimea de montaj a panoului
- alimentare de la un sistem propriu cu instalatie de hidrofor

Daca utilizarea apei calde se face numai prin cadere libera, sistemul nu este dependent de reteaua electrica, in schimb trebuie sa fie amplasat la o inaltime superioara celui mai de sus consumator.

foto by leongam88

Scris in PanoGhid la data de: 16 Martie 2010

Comments Off

Comments are closed.