Rezolvarea problemelor sistemului vostru solar (2)

Continuam seria recomandarilor de rezolvare a problemelor unui sistem solar cu alte trei teste importante. Primele recomandari si observatii pot fi citite aici.

Testul de umbrire

Primul lucru pe care trebuie sa il faceti in cazul in care constatati o scadere a performantelor sistemului este sa localizati problema. Puteti face acest lucru cu o tehnica cunoscuta ca un test de umbrire selectiv(in primul rand asigurati-va ca panoul solar nu este deja umbrit). Umbra are un efect profund asupra panourilor conventionale, fotovoltaice. Chiar si umbrirea unui colt al panoului solar poate sa scada randamentul cu pana la 50%. Prin urmare, o modalitate buna de a localiza un panou disfunctional este sa luati fiecare panou solar si sa umbriti o portiune din el. La fiecare panou ar trebui sa vedeti o diferenta semnificativa in randamentul sistemului de panouri solare. In momentul in care, dupa ce ati umbrit un panou solar, nu se vede nici o diferenta in eficacitatea sistemului, inseamna ca ati gasit vinovatul. Acel panou solar este defect si este raspunzator pentru scaderea productiei sistemului.

Terminalele arse

Terminalele arse sunt o alta, si destul de familiara, cauza a scaderii rezistentei electrice. Cei mai multi dintre noi am vazut coroziuni si oxidari similare pe bateria de la masina noastra. Inlocuirea tutoror partilor carea arata semne de oxidare si reacablarea lor ar trebui sa rezolve aceasta problema. Terminalele arse sunt, de obicei, rezultatul cablarii prea multor panouri solare in interiorul aceluiasi circuit. O solutie la indemana ar fi recablarea unor module pe un al doilea circuit.

Defectiuni ale diodelor

Diodele sunt dispozitive de control al curentului. Ele sunt folosite pentru doua lucruri: fie blocheaza curentul asigurandu-se ca acesta calatoreste intr-o singura directie, fie re-ruteaza curentul printr-un panou solar special.Functia de re-rutare trimite curentul printr-un panou solar care este umbrit- in acest moment sistemul consuma energie in loc sa produca. Functia de blocare asigura faptul ca curentul circula de la panourile solare spre bateria de stocare, si nu invers. Caldura extrema, precum cea generata de fulgere, cauzeaza adesea defectiuni ale diodelor. Cand acest lucru se intampla, voltajul din panourile solare va scadea drastic.  Daca sistemul dumneavoastra este pe 12 volti, nu veti avea nevoie de o dioda bypass. Asadar, pe aceasta o puteti elimina.  Deasemenea o puteti elimina si dintr-un sistem de 24 de volti, unde este foarte putin probabil sa experimentati testul de umbrire partiala. In toate celelalte cazuri, dioada defecta va trebui inlocuita cu una noua capabila sa sustina cel putin maximum de amperi pe care sistemul de panouri solare il poate genera si care sa aiba o tensiune de minimum 400 de volti.

Dupa cum puteti vedea, cele mai multe disfunctionalitati ale sistemelor solare sunt cauzate de o cablare defecta. Se intampla foarte rar ca componenetele sistemului sa cedeze. Tine-ti minte ca si cablarea poate fi periculoasa. Nu incercati nici un fel de lucrare elecrica daca nu va simtiti confortabil cu ea. Totdeauna e mai sigur sa angajati un profesionist. In plus, asigurati-va ca verificati sistemul de garantii. Este aproape sigur ca aveti unul sau mai multe. Aproape in fiecare loc veti primi cel putin o garantie de 2 ani pentru componente iar multe sisteme vin cu o garantie de pana la 20 de ani. Sistemele solare au perioade de garantii mari, pentru ca functioneaza bine, defectele fiind foarte rare. Deci, in cazul unei probleme, nu ezita sa iti suni instalatorul pentru a te ajuta cu depanarea problemei. In cazul sistemelor de panouri solare, problemele sunt de obicei ciudatenii si nu sunt dificil de rezolvat.

foto by Rob__

Scris in Sfaturi utile la data de: 3 Februarie 2011

Comments Off

Comments are closed.