Rezolvarea problemelor sistemului vostru solar (1)

Sistemele de panouri solare sunt foarte fiabile. Sunt atat de incredere incat nu sunt prea multe de spus despre ceea ce ar putea merge prost. Panourile solare nu au parti in miscare, deci sunt putine lucruri care s-ar putea defecta la un asemenea sistem. Nu sunt unelte care ar putea fi stricate sau curele care sa se rupa. Cu toate acestea, panourile solare nu sunt nedestructibile. Pe de alta parte, in cazul in care sistemul nu mai functioneaza la potentialul sau deplin, nu este nevoie sa cautati numere de urgenta in cartea de telefoane,  sau sa incepti sa raspanditi vestea prin tot cartierul. Exista cateva probleme care pot aparea, si ulterior, cateva modalitati de depanare a acestora.

Celulele individuale solare produc o anumita cantitate de tensiune – o masurare a puterii electrice. Cand sunt legate impreuna intr-un panou solar, celulele si tensiunile lor se combina pentru a produce un curent care se masoara in amperi. Cateva probleme de baza pot avea ca efect caderea tensiunii sau a curentului. Daca banuiti ca sistemul dumneavoastra nu genereaza suficienta caldura fata de cum ar fi normal, folositi un voltmetru si testati fiecare panou solar pentru a afla care este panoul ce se face vinovat de randamentul scazut pe care il da sistemul de panouri solare. Caldura slaba

Ocazional, exista persoane care se plang de reducerea eficacitatii atunci cand soarele este mai tare. Caldura “pala” apare cel mai grav in cazul sistemelor de baterii. Daca diferenta dintre tensiunea din sistem si tensiunea din baterie se apropie de zero, atunci fluxul de curent poate scadea la aproape zero. Acest lucru poate provoca, de asemenea, ca o pompa solara sa produca mai putin decat ar trebui.

Tensiunea de la un sistem fotovoltaic, in mod normal, scade cu cresterea temperaturii. Producatorii acestor tipuri de sisteme arata acest lucru prin mai multe linii in graficul amperi vs volti sau subliniind o deviatie a tensiunii in functie de temperatura incepand de la 25 grade Celsius (77 grade Fahrenheit). Panourile  fotovoltaice de 12 volti sunt concepute pentru a mentine o tensiune de 17-18 volti la o temperatura de 25 grade Celsius. Acest lucru permite caderi de tensiune la temperaturi mai mari. Daca scaderea temperaturii este grava, poate fi din cauza unui modul de panou fotovoltaic slabit, sau din cauza oricarei legaturi slabite din circuitul electric, incluzand cabluri subdimensionate, conexiuni slabe sau pierderi de control.  Urmeaza cateva teste care va vor ajuta sa izolati acesti factori.

In primul rand puteti confirma calitatea redusa a caldurii racind sistemul cu apa in timp ce acesta functioneaza. Monitorizati curentul. Acesta creste normal? Daca da, trebuie sa determinati unde caderea de tensiune este grava. Conectati un voltmetru direct la reteaua fotovoltaica(sau la caseta electrica a acesteia). Deconectati sistemul de la operator pentru a a citi tensiunea circuitului inchis. Daca e mai putin de 18V(relativ la o configuratie de 18 volti), o parte din, sau tot sistemul poate fi defect. Testul de umbrire( care este prezentat mai jos) te poate ajuta sa localizezi partile slabite din sistem.

Apoi, reconectati panourile la sistem. Sub lumina buna a soarelui, testati caderile de tensiune masurand tensiunea la sistem, si apoi, din nou la intrarea in controlor. Retineti ca caderea de tensiune din fire va creste proportional cu fluxul de curent. In continuare, testati scaderea de tensiune in controlor, prin masurarea tensiunii la intrarea in panourile fotovoltaice si apoi la bornele bateriei sale. Amintiti-va, in cazul in care bateria este complet incarcata, controlorul ar trebui sa scada tensiunea. Daca va aflati in acest caz, puteti cobora tensiunea bateriei incarcand sarcinile. Cand bateria este la mai putin de 13.5 volti (raportat la un sistem de 12 volti), controlorul ar trebui sa permita curentului sa circule in mod constant.

In cazul in care caderea de tensiune apare intr-un singur punct (la un conector sau in cadrul controlorului) va rezulta caldura concentrata. Este posibil sa o simtiti sau sa vedeti semne ale unei calduri deteriorate.

foto by CTR @ Work

Scris in Sfaturi utile la data de: 2 Februarie 2011

Comments Off

Comments are closed.